Atomcu Felsefe Fragmanları
Yazar Adı: Leukippos,DemokritosLeukippos (MÖ V. yüzyıl): Sokrates öncesi felsefe ekollerinden Atomcu Felsefe’nin kurucu figürü olan Leukippos’un hayatı hakkında bilinenler çok azdır. Gerçekten yaşayıp yaşamadığı antik dünyada bile tartışma konusu olmuştur. Diogenes Laertius’tan bir alıntıda Hermarkhos gibi Epikuros’un da Leukippos adlı bir filozofun yaşamadığını düşündüğü söylenir, bununla birlikte ona dair alıntılar daha fazladır. Milet’te yaşadığı, Demokritos’un hocası olduğu kabul edilir.
Demokritos (yaklaşık MÖ 460-370): Birçok kaynakta Abderalı olarak anılmıştır. Atomcu Felsefe ve evrenin atom teorisinin gelişiminde merkezi bir yer işgal eder. Temel konularda hocası Leukippos’un izinden giden Demokritos, onun teorisini daha kuşkucu ve daha az tümdengelimci
- Ürün Özellikleri
- Ödeme Seçenekleri
- 0 Yorum
- Tavsiye Et
- Hızlı Mesaj
-
Leukippos (MÖ V. yüzyıl): Sokrates öncesi felsefe ekollerinden Atomcu Felsefe’nin kurucu figürü olan Leukippos’un hayatı hakkında bilinenler çok azdır. Gerçekten yaşayıp yaşamadığı antik dünyada bile tartışma konusu olmuştur. Diogenes Laertius’tan bir alıntıda Hermarkhos gibi Epikuros’un da Leukippos adlı bir filozofun yaşamadığını düşündüğü söylenir, bununla birlikte ona dair alıntılar daha fazladır. Milet’te yaşadığı, Demokritos’un hocası olduğu kabul edilir.
Demokritos (yaklaşık MÖ 460-370): Birçok kaynakta Abderalı olarak anılmıştır. Atomcu Felsefe ve evrenin atom teorisinin gelişiminde merkezi bir yer işgal eder. Temel konularda hocası Leukippos’un izinden giden Demokritos, onun teorisini daha kuşkucu ve daha az tümdengelimci bir yöntemle ele alıp geliştirmiştir. Doğu’da çok seyahat etmiş, Mısır, Persia, Hindistan ve Babil’de birçok şey öğrenmiştir. Demokritos etik konulara da ilgi duymuş ya da kendisinden sonraki yazarlar ona bazı etik fragmanların atfedilmesini garipsememiştir. Atomcu Felsefe Fragmanları, daha sonra Epikurosçu fiziğe ve materyalist felsefeye zemin hazırlayan bu felsefe ekolünün temsilcilerine ve onların kabul veya reddedilişlerine dair tüm erken dönem yazılı kaynakları Türkçeye aktarma amacını taşımaktadır.