Bu kitap; üniversitelerin başta İstatistik, Matematik ve Matematik Eğitimi bölümleri olmak üzere Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Harita Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Uzay Bilimleri ve Havacılık Mühendisliği, Uçak Mühendisliği ve Ekonometri Bölümü vb. gibi birçok bölümde okutulan Olasılık, Olasılık I-II, Olasılığa Giriş I-II, Olasılık Kuramı ve Matematiksel İstatistiğe Giriş gibi lisans derslerinin içeriğine uygun olarak hazırlandı. Ayrıca lisansüstü düzeyinde de ders kitabı ve kaynak kitap olarak kullanılabilir içerik ve bilgi mu
- Ürün Özellikleri
- Ödeme Seçenekleri
- 0 Yorum
- Tavsiye Et
- Hızlı Mesaj
-
Bu kitap; üniversitelerin başta İstatistik, Matematik ve Matematik Eğitimi bölümleri olmak üzere Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Harita Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Uzay Bilimleri ve Havacılık Mühendisliği, Uçak Mühendisliği ve Ekonometri Bölümü vb. gibi birçok bölümde okutulan Olasılık, Olasılık I-II, Olasılığa Giriş I-II, Olasılık Kuramı ve Matematiksel İstatistiğe Giriş gibi lisans derslerinin içeriğine uygun olarak hazırlandı. Ayrıca lisansüstü düzeyinde de ders kitabı ve kaynak kitap olarak kullanılabilir içerik ve bilgi muhtevasına sahiptir.
Kitabın birinci bölümünde, temel sayma kuralları ile permütasyon, kombinasyon gibi çekim ve dağıtım modelleri verildi. İkinci bölümde, temel küme kavramı ve küme işlemleri anlatıldı. Üçüncü bölümde, ilk olarak deneme konusu ele alındı ve denemenin sonuçları ve olayların küme konusu ile bağlantısı vurgulandı. Daha sonra olasılık kavramı her yönü ile ela alındı. Dördüncü bölümde, tesadüfi değişken kavramı olasılık kuramı üzerine inşa edildi. Kesikli ve sürekli olmak üzere iki ana koldan tesadüfi değişkenin dağılımları ile ilgili kitlesel parametreler verildi. Yine bu bölümde tesadüfi değişkenlerin belirli fonksiyonel formlardaki dönüşümleri yardımıyla moment çıkaran, karakteristik ve olasılık çıkaran fonksiyon ile Laplace dönüşümleri elde edildi. Beşinci bölümde, en temel dağılımlardan başlayarak birleşik ve faz dağılımlarına kadar burada isimlerinin sayamayacağımız kadar çok dağılım tanıtıldı, özellikleri ve birbirleri ile olan ilişkileri verildi. Altıncı bölümde, iki boyutlu tesadüfi değişkenler, ortak ve marjinal dağılımları ile iki boyutlu karışık (mixed) dağılımlar verildi. Kovaryans ve korelasyon kavramları ile koşullu dağılımlar ve koşula bağlı parametrelerin nasıl hesaplanacağı yine bu bölümde gösterildi. İki boyutlu tesadüfi değişkenlerdeki tüm dönüşümler bu bölümde yer almaktadır. Yedinci bölümde olasılık kuramında sıkça kullanılan eşitsizliklerden bazıları verildi. Sekizinci bölümde ise sıra istatistikleri yer almaktadır. Bu bölümde yer alan kesikli tesadüfi değişkenler için tanımlanan sıra istatistikleri kitabın muadillerinden farkını ortaya koymaktadır. Ayrıca kitapta verilen 600' e yakın sorunun tamamı çözülmüştür.